Bazen oturup bir makaleyi cevirmeye zaman bulamıyorum, bu durumlarda gökbilim konusunda yayınlanan ilgimi çeken haberlerin ufak özetlerini geçip bağlantılarını vermeyi düşünüyorum.
NASA'nın bugün yaptığı açıklamada Ay'a çarpan meteorlara yer veriliyordu. Yakın bir zamanda Ay'a insanlı uçuşların yapılacağı göz önüne alındığında Ay'daki bu tehlikelerin yakından incelenmesi kaçınılmaz görünüyor. Ay'a çarpan gök taşlarının etkilerini orta boyda bir teleskopla bile gözleyebilirsiniz. Tabi doğru zamanda doğru yere bakmak koşuluyla! İlgili haber için tıklayınız.
Bugünki başka ilginç bir haber ise karanlık madde ile ilgili. Bunun öncesinde Galileo, Rosetta, NEAR ve Cassini uzay araçlarının Dünya yörüngesinden ayrılırlarken yaşadıkları anormal ivmelenme herhangi bir şekilde açıklanamıyordu. Konu hakkında bir çok fikir öne sürülmüştü fakat çoğu bilim kurguyu çağrıştıran ya da akla yatmayan çözümlerdi. Son olarak Princinton üniversitesinden Stephen Adler yayınladığı makaleyle bu anormal ivmelenmenin kaynağını Dünya etrafındaki karanlık maddenin sorumlu olduğunu savunuyor. Karanlık madde arayışları evrenin derinliklerinde devam ederken yanı başımızda, Dünya'nın etrafında bir halka gibi karanlık madde olabileceği görüşü ile konuya açıklık getiriyor. Makalenin orjinali biraz teknik detaylar içeriyor. İlgilenenler için : arXiv:0805.2895. Konu ile ilgili haber için : Universe Today - Could Dark Matter be the Root Couse of Flyby Anamolies?
Cassini Fotoğraflama Ekibi dün Saturn'un uydusu Dione'nin detaylı haritasını yayınladı. Cassini'nin gezegen ve uyduları etrafındaki uçuşlarında çekilen detaylı fotoğrafların birleştirilmesiyle oluşturulan harita, ilerde Saturn'un uydularını ziyaret ettiğimizde yolumuzu kaybetmeyeceğimizi garanti ediyor. CICLOPS(Cassini Merkez Fotoğraflama ve Operasyon Labaratuarı) tarafından yayınlanan harita için tıklayınız.
Dün yazdığım "Maddenin Geri Kalanı Bulundu" başlıklı haberin Hubble Haber Merkezi tarafından yayınlanan orjinal haline ulaşmak için tıklayınız.
Bugün NASA tarafından Cassini görevinden aktarılan etkileyici bir Saturn fotoğrafı yayınlandı. Saturn'ün halkaları ve gövdesinin renkli bir şekilde görüldüğü resimin büyük hali için tıklayınız.
Bad Astronomy blogu yazarı Phil Blait'in hazırladığı iki video ilgimi çekti. Eliptik galaksilerin ortalarındaki karadelikleri ve yaptıkları ışımaları anlatan video , bir de galaksi çarpışmalarını anlatan video.
Ve son olarak bugün yayınlanan iki podcaste göz atmanızı öneririm. Biri Jodrell Bank Gözlemevi tarafından yayınlanan aylık Jodcast #Mayıs ve diğeri SETI Institute tarafından yayınlanan haftalık podcastlerden "Are we Alone".
Keyfini çıkarın!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder