Gökbilim konusunda internetteki kaynaklar son zamanlarda gerçekten çok arttı. Hergün yayınlanan haber ve araştırmaların hepsini burdan paylaşmak bazen zor olabiliyor. Bu durumlarda en ilgi çekeni çevirip diğerlerini başlıklar şeklinde özetlemek istiyorum.
NASA'nın en son yayınladığı basın duyurusunda Ay'a 2011'de gönderilmesi düşünülen iki uydusundan bahsedildi. GRAIL( Gravity Recovery and Interior Labaratory) tarafından yürütülen projede Ay'ın değişken kütle çekimi bölgelerinin tespit edilmesi ve detaylı bir şekilde haritasının çıkarılması hedefleniyor. Ay yüzeyinde çekim kuvveti, büyük göktaşlarının çarpması sonucu oluşan kraterlerdeki madde yoğunlukları nedeniyle çok büyük değişiklikler gösterebiliyor. Bu değişikliklerin Ay etrafındaki uyduları sık sık etkilediği ve sürekli yörünge müdehaleleri yapılması gerektiği belirtiliyor. Ay yüzeyinin üstünde ard arda hareket edecek iki uydu ile Ay yüzeyini mikroldalgalarla tarayarak bu bölgeleri detaylı bir şekilde araştırmayı planlanıyor. Haberin detaylarına burdan erişebilirsiniz.
İkinci haber ise Hubble Uzay Teleskobu ile bu ay çekilen Jupiter fotoğraflarında yepyeni bir lekenin keşfi. Yeni oluşan leke Büyük Leke ile yaklaşık olarak aynı enlemde bulunuyor. Jupiter atmosferindeki devasa fırtınalar olarak nitelendirilen bu büyük kekelerin son zamanlarda hareketlenmesi gezegen ikliminin ciddi bir şekilde değişim geçirdiğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Araştırma ile ilgili Berkeley tarafından yapılan açıklamaya burdan erişebilirsiniz.
Diğer bir haber de Güneş Sistemi dışı gezegen keşifleri ile ilgi. Avrupa Uzay Ajansının Gezegen Keşif Uydusu COROT'ın iki yeni gezegen keşfettiği duyuruldu. Bulunan gezegenler Jupiter tipi gezegen olmak ile birlikte yörüngeleri etrafında döndükleri yıldıza çok yakınlar. Keşfedilen gezegenlerin hem yıldızlara hem de gezegenlere benzer özellikler taşımaları nedeniyle yıldız ve gezegenler arasındaki bağlantıyı oluşturduklarına inanılıyor. İlgili haber için tıklayınız.
Phoenix'in Mars'a inişine tam 2 gün kala Planetary Society'den Emily Lakdawalla topluluğun blogu üzerinden sürekli güncel gelişmeleri paylaşmaya devam ediyor. JPL'deki basın toplantılarına bizzat katılan Emily bu toplantıların arasında video yayınları yapıyor ve meraklıların sorularını cevaplandırıp görev hakkında en güncel gelişmelerden bahsediyor. Şu ana kadar 2 telekonferans yaptı ve bundan sonrakini yarın akşam 9'daki NASA basın toplantısının ardından yapacak. İlgili konferansları bu bağlantıdan takip edebilirsiniz. Görevle alakalı gerçekten bir çok bilgiye sahip ve çok samimi.
Cassini Uzay aracının Saturn'un halkaları arasından geçiş yaparken çektiği fotoğraf bugün Cassini ekibi tarafından yayınlandı. Detaylı bilgi ve resmin büyük hali için tıklayınız.
Bu haftanın, belkide son yılların, en önemli olayına Phoenix aracının Mars'a inişine 2 gün kaldı. Gökbilim camiası bu olaya kilitlenmiş vaziyette. NASA'da konuyla ilgili inişten önce basın duyurularına başladı. İniş canlı olarak 25 Mayıs gecesi Türkiye saati 23:00'ten itibaren NASA TV'den yayınlanacak. Saat 02:00 civarı da umuyoruz ki başarılı inişin ilk doğrulamasını alacağız. İnişle alakalı detaylı programı ve bilgileri yarın ayrı bir başlıkta yazacağım.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder