ABD John Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Labaratuarı'ndan yapılan duyuruda yakın gelecekte Güneş'e şu ana kadar gönderilenlerden 8 kat daha fazla yaklaşacak bir uzay sondası gönderileceği belirtildi. Proje sayesinde çığır açacak bilgilere ulaşılacağına ve Güneş'i daha yakından tanımamıza imkan vereceğine inanılıyor.
NASA'nın proje ekibinin çalışmasını destekleme kararı ile çalışmalar hız kazandı. Projenin en önemli amaçlarından birisi Güneş'in üst katmanı(Corona)'nından uzaya saçılan yüklü parçacıkların ve neden oldukları güneş rüzgarlarını daha detaylı incelemek.
Yüklü parçacıkları incelemek için uzay sondası Güneş'e 6.6 milyon km kadar yaklaşacak. Bu mesafeye girdiğinde Güneş rüzgarlarının oluştuğu dış atmosferine(corona) de girmiş olacak. Güneş'e en yakın noktaasında 210km/s hızla yanından geçecek olan sonda kendisini 1425 santigrat dereceye kadar dayanan carbon-kompozit ısı kalkanı ile şu ana kadar hiçbir uzay sondasının karşılaşmadığı yüksek radyasyon ve ısıya karşı koruyacak.
Uzay sondası tasarımında MESSENGER'in tasarımından ilham alındığı belirtiliyor. Ağırlığı yaklaşık 450kg olacak sondanın ilk tasarımlarında 2.7m çapında 15mm kalınlığında karbon-kompozit kaplamalı güneş panelleri bulunuyor.
Güneş sondası enerjisi tabii ki Güneş enerjisinden elde edecek. Bunun için sistem sondanın güneş'e yaklaşıp uzaklaşırken konumlarını değiştiren ve belirli bir sıcaklıkta tutmaya çalışan iki güneş panelinden oluşuyor. Sonda Güneş'e en yakın konumunda Dünya yörüngesinde maruz kalacağı enerjinin 500 katı kadar fazla enerjiyle karşılacak.
Sonda yedi yıl süresince Venüs'ün etrafında yedi uçuş gerçekleştirerek Güneş etrafındaki yörüngesini daraltarak stabil yörüngeye oturmayı başaracak.
Proje NASA'nın "Yıldızımız ile Yaşamak"(Living with a Star) programının bir parçası olarak geliştiriliyor. Detaylı bilgi almak ve web syfasına erişmek için tıklayınız.
Bu araştırma görevi sonucunda her büyük bilimsel çalışma gibi yepyeni cevaplar ve sorular oluşturacağına inanılıyor. Güneş'in vahşi doğasını incelemek ve daha fazla bilgi almak için çok önemli bir fırsat!
Kaynaklar :
Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder