Geçen hafta düzenlenen Amerikan Astronomi Derneği'nin toplantısı bütün çevrelerde büyük ilgi uyandırdı. Bir çok blogger katıldıkları toplantıdaki gelişmeleri günü gününe aktardılar. Toplantıda yapılan sunumlar da hemen izleyen gününde çeşitli haber kanalları vasıtasıyla bizlere ulaştı.
Toplantıda sunulanlardan bir tanesi ise gözleri kamaştıran, muhteşem bir mozaik. Spitzer kızıl ötesi uzay teleskobu tarafından çekilen binlerce fotoğraftan oluşan yepyeni bir mozaik toplantı salonunda sergilendi. Boyutları biraz(!) büyük olduğundan(yaklaşık 55 m) tamamını incelemek için boydan boya salonu gezmek gerekiyordu.
Aşağıdaki fotoğraf 4 yıl boyunca çekilmiş 800 000 fotoğrafın birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Fotoğrafa bakarken samnayolunun diskine bakıyor olduğunuzu düşünün. Yukarıdaki şeritten yavaş yavaş aşağı inerek Samanyolu'nun merkezine ulaşıyorsunuz. Gördüğünüz gibi yoğun bir gaz-toz bulutu ve yıldızlarla kaplı bölge merkezdeki karadeliği örtüyroz ve kenarlara doğru inceliyor...
Bu resimdeki renklerin alnamları ise; yeşil alanlar yıldız doğum bölgeleri, kırmızı alanlar ve sarı noktalar yeni doğmuş yıldızlar, mavi bölgeler orta yaşlı yıldızlar, turuncu bölgeler ise ölü yıldız bölgeleri..
Aşağıdaki fotoğraf ise kızıl ötesi spekturumun küçük bir bölgesi kullanılarak 449 580 fotoğrafla oluşturulmuş bir mozaik. Bu görüntüde çok daha hareketli bölgeler görülebiliyor..
Peki kızıl ötesinin anlamı ne? Kızıl ötesi ışınlar bizlerin uzaydaki toz parçacıklarının ötesini görebilmemizi sağlıyorlar. Toz parçacıkları görünür ışığı engelleyerek bu alanların optik bölgede gözlenmesini engelliyor. Kızıl ötesi ile ayrıca supernovalar tarafından ısıtılmış gaz bulutlarını, yıldız doğum bölgelerindeki yeni doğmuş yıldızlarıda gözlemleyebiliriz.
Spitzer'ın bu çalışmasını çok daha yakından ve detaylı inceleyebilmek için aşağıdaki bağlantıdan yararlanabilirsiniz. Şu ana kadar yayınlanmış en detaylı görüntü olan bu mozaikler gökadamız hakkında bir çok bilgi sunuyor.
Alienearths-Glimpse Spitzer Samanyolu Mozaik
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder