UzayveAstronomi.com'da konuyla ilgili derlediğim yazıdan alıntılamak gerekirse :
Araçlar inişlerinden beri Mars’ın sert ortamı ve şartları konusunda bir çok keşfe yol açtılar. Şu ana kadar çeyrek milyon görüntüyü Dünya’ya gönderen gezginler, 21 km.’den daha fazla yol aldılar, bir dağa tırmandılar, kraterlere iniş yaptılar ve yaşlanan donanımlarıyla kum fırtınalarına karşı savaştılar. Günümüze kadar gezginler bu zorlu şartlara karşı ayakta kalarak görev ekibinin yeni planlarına hazır olduklarını gösteriyorlar.
Mars'taki uygarlıkların inşa ettiği düşünülen kanalların Giovanni Schiaparelli tarafından 1887'de bir çizimi
20.yy başlarında bilim kurgu romanlarına bir çok malzeme çıkaran ve kızıl bir gizemlilikle örtülmüş Mars, daha üstünden 50 yıl geçmeden üzerinde labaratuar testleri yapabildiğimiz, robotlarımızı sürdüğümüz bir gezegen haline geldi.. İnsanın doğasına kazınmış merak ve bilme tutkusu Dünya'mızdan tamamen farklı ve zorlu koşullarına rağmen Mars'ı bize tanıdık kıldı. Artık kızıl taş-toprak kümelerini, kum fırtınalarını gördüğümüzde şaşırmıyoruz bile. Bütün bunları şu ana kadar Mars'a yapılan ve bize yepyeni bir "Dünya"yı tanıtan görevlere borçluyuz.JPL (NASA Jet İtki Laboratuarı ), bu görevlerden ikisi olan Mars gezginleri Spirit ve Opportunity'nin 5 yıllık serüvenlerini özetleyen videoları geçtiğimiz hafta yayınladı. Videoları izleyip bu heyecana siz de ortak olun :
JPL - Spirit Video
JPL - Opportunity Video
Mars gezginlerini sürmenin tekniklerini ve bunun nasıl bir duygu olduğunu robotların sürücüsü Scott Maxwell'in kendisinden duymak isterseniz aşağıdaki bağlantı tam size göre :
How to drive the Mars rovers? (UniverseToday)
Mars'ı tekrar gündeme getiren diğer bir konu ise NASA tarafından yapılan basın açıklamasında 2003'de Mars atmosferinde keşfedilen metan gazının dağılımı ve değişimi ile ilgili yeni bilgiler edinilmesiydi. Mars'ta olası bir organik yaşamın işareti olarak gösterilen metan aynı zamanda jeolojik süreçler sonucunda da oluşmuş olabilir diyordu araştırmacılar. Veriler yoksa kurak toprak tabalarının altında yaşayan "küçük yeşil Marslılar"ı mı işaret ediyor? Bu sorulara önümüzdeki Mars görevi Mars Bilim Laboratuarı(MSL) ile detaylı cevaplar alınacak gibi görünüyor..
Konuyla ilgili UzayveAstronomi.com'daki "Mars'taki Metan" yazısını okumanızı tavsiye ederim.
0 yorum:
Yorum Gönder