24 Haziran 2009 Çarşamba

Gönüllü Astronomi Yaz Okulu - 1.Gün

Bir kaç haftadır planladığımız ve nihayet uygulamaya geçirebildiğimiz bir projeden bahsedeceğim size. Uzun süredir GökGünce'ye de yazı yazamamamın sebeplerinden birisi aslında buydu. 2009 Dünya Astronomi Yılı nedeniyle bir araya geldiğimiz ve aktif olarak 6 kişiden oluşan Gökyüzü Gönüllüleri'nin İstanbul'da Çekmeköy Gönüllüleri ile beraber düzenlediği "Evren Yaz Okulu" bahsetmek istediğim.

30 tane pırıl pırıl beyine gökyüzünü, yaşadıkları evreni, bilimi tanıtmak için yola çıktık ve bugün itibariyle çalışamamızın 3. gününe geldik. Gerçekleştirdiklerimizi sıcağı sıcağına anlatmak çok daha iyi olacağını düşünüp hemen yazmaya koyuluyorum.
Öncelikle Çekmeköy Gönüllüleri Derneğinden(ÇGD) bahsedeyim. ÇGD, İstanbul'un Çekmeköy ilçesinde ilçe bazında gönüllü etkinlikler düzenleyen bir sivil toplum kuruluşu. İlçe sakinlerine bir arada yaşama kültürünü, dayanışmayı aşılamaya çalışan dernek tüm çalışmalarını gönüllülük yoluyla gerçekleştiriyor. Yaptıkları çalışmalar arasında okuma yazma bilmeyen kadınlara kurslar, üniversiteye hazırlanan gençler için etüdler, maddi durumu uygun olmayan aileler için çeşitli yardımlar ve her yaz düzenlenen çocuklar için bir yaz okulu. Genellikle durumları uygun olmayan ailelerin çocuklarının yazı verimli bir şekilde değerlendirmeleri için bir ay boyunca yüzme, sanat çalışmaları, okuma-yazma saatleri, kültürel gezileri ile dolu dolu bir program hazırlanıyor ve gönüllülerin yardımıyla gerçekleştiriliyor. Bu yıl beşincisi düzenlenen bu programın konusu Dünya Astronomi Yılı nedeniyle "Evren".

GökGünce üzerinden, bunun öncesinde yaptığımız etkinlikleri inceleyen dernek yöneticileri benimle iletişime geçtiler ve hepberaber kolları sıvayarak ortaya güzel bir çalışma koymak için kolları sıvadık. Özellikle çocuklara yönelik astronomi çalışmaları konusunda beraber çalıştığım "Gökyüzü Gönüllleri" dostlarımla renkli bir program hazırladık ve hayata geçirdik. Projede benim yanımda Emre Evren, Semih Çakmak ve Nuray Saatçioğlu bulunuyor.

Bu açıklayıcı girişin ardından çalışmaları anlatmaya geçelim. Yaz okulu katılımcıları 30 tane ilk öğretim öğrencisi yaşları 10 ile 12 arasında değişiyor ve hepsinin muhteşem bir "hayret etme yeteneği" var. İlk gün çalışmaların yapılacağı derneğe adımımızı atar atmaz çocukların sıcak bir "Hoşgeldiniz!" çığlıklarıyla karşılandık. Bu bizim ilk uzun soluklu çalışmamız olacağından biz de heyecanlıydık fakat bu güzel ortamın etkisiyle kolayca rahatladık. Çocuklar sabahtan yüzme programına katılıyorlar, öğleden sonra ise hepberaber gökyüzünü keşfe çıkıyoruz. İlk gün kayıt işlemleri nedeniyle yüzme programı olmadığından hiçbiri yorulmamıştı ve kıpır kıpırdı. "Uzay Çalışmaları ve Ay'a Seyahat" konusu ve maket Hubble Uzay Teleskobu çalışması tam bu güne göre tasarlanmıştı sanki.. Ve çalışmalara başladık...
Minikler uzayın derinliklerine yolculuk için hazırlar

Parmaklar sürekli havada :)

Sunumumda genel olarak uzay kavramını vermeye çalıştım ve neden uzaya çıktığımız sorusuna çocuklarla hepberaber bir cevap aramaya çalıştım. Burada asıl vermek istediğim şey hepimizin içindeki merak ve uzay konusundaki heyecandı. Çocukların uzayda şu anda Dünya'nın etrafında dönen Uluslar Arası Uzay İstasyonu'nda insanların yaşadıklarını duyduklarında verdikleri tepkiyi gördüğümde bunu başarabildiğimi gördüm. Hatta bir çocuk inanamayıp bizimle birlikte olan öğretmenine dönüp "Öğretmenin gerçekten öyle mi?" diye soruşu harikaydı!

Sunum içerisinde uzay çalışmalarından bahsederken Hubble Uzay teleskobuna biraz daha ağırlık verdik çünkü bugün onun maketini yapacaktık.

Çocuklar meraklı ve yaratıcı sorularıyla bizi terletmeyi de ihmal etmediler :

Sormak istedikleri o kadar çok şey vardı ki yarım saatlik sunumu bir saatte ancak tamamlayabildim. Bir miniğin sorusunu şekle dökerken alınmış bir fotoğrafı:

Sunumun ardından hemen Hubble Uzay teleskobunun maketinin yapımına geçtik. Maketi Hubble'ın resmi sitesinden alarak 160gr kağıtlara bastırmıştık. Sitede 3 seviye maket bulunuyor fakat biz en kolay olanı yani PVC modelini kullandık. Malzeme olarak PVC yerine de destek gereken yerlere kağıt rulolarından kestiğimiz parçalar kullandık, gayet de güzel oldu. Maket merakı olanlar için üst seviyeleri de tavsiye ederim. İkinci seviyeyi kendim yaptım fakat "uzman" seviyesindeki modeli gözüm kesmedi :)

Maket model kağıtları dağıtılıyor

Ve hummalı bir çalışma başlıyor :



Kuleler yükseliyor!

Herkesin elinde bir Hubble Uzay teleskobu! İşte bu görüntü için değer!


ve şaheserimiz...
Yorucu bir gündü fakat tam manasıyla harika zaman geçirdik. Çocukların gözünde ışıklar yaktık, gökyüzünü logomuzda olduğu gibi onların avuçlarının içine indirmeye çalıştık. Bu daha birinci gün, daha 4 günü var. Zaman buldukça hepsini buradan paylaşacağım..

EDIT: Diğer günler için tıklayınız : 2, 3, 4, 5. gün

4 yorum:

Ümit Fuat Özyar dedi ki...

Ne kadar mutlu oldum. Sanki oradaymışım gibi. Sanki o çocukjlardan biri benim de abilerim gelmiş bana güzel şeyler anlatıyorlar, güzel bir oyuncak yaptırıyormuş gibi. Güzel insanlar sizleri selamlıyorum.

Unknown dedi ki...

Merhaba,

Harika bir ekinlik yapmışsınız. Bu bilgilendirmeler Türkiye'ye gelecek ve güzellik katıyor. Grubunuzu İstanbul Üniversitesi Astronomi Bölümüne de bekliyoruz.
Selam ve Sevgilerimle,

Talat SAYGAC, Doç. Dr.

Firewalker dedi ki...

seninle gurur duyuyoruz arifcim...

Arif dedi ki...

Talat Hocam, Ümit Hocam ve sevgili Adnan; yorumlarınız için çok teşekkürler...

2009 Astronomi Yılı'nı herkesle birlikte en coşkulu şekilde kutlamak için elimizden geleni yapıyoruz..

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki