27 Şubat 2010 Cumartesi

Gönüllülüğün Dayanılmaz Hafifliliği

Blogu takip edenler mutlaka duymuşlardır Gökyüzü Gönüllüleri oluşumumuzu. 8 kafadar bir araya gelip Türkiye'nin çeşitli yerlerine koşturup gönüllü astronomi etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Hepimizin ortak özelliği bu işi tutku derecesinde sevmek ve bunu karşımızdakine aktarmaktan keyif almak... "Küçücük" dünya üzerinde dertlerine gömülmüş , kafasını kaldırıp baksa hayretle izleyeceği evrenin farkında olmayan herkesin avucuna yıldızları indirmek ya da onları yıldızlara yaklaştırmak...Tabii en keyiflisi ise hayret etme yeteneğini kaybetmemiş çocuklara yıldızların, supernovaların, galaksilerin masallarını anlatmak...

1 yılı doldurduk geçen ay Gökyüzü Gönüllüleri olarak. 2009 Astronomi Yılı'nda bir araya gelmiştik; ilk başta dört kişiydik daha sonra dört tane daha gönüllü aramıza katıldı. Birçok şeyler başardık hep beraber. Astronomi'nin "A"sının gitmediği köylerde gecelerce çocuklara yıldızları anlattık, İstanbul'da mahallenin ortasında astronomi etkinlikleri yaptık, Adalarda binlerce insanı bir araya getirip hep beraber Jupiter'i izledik...Daha neler neler... 2009 yılı bitti peki Gökyüzü Gönüllüleri ne yapacak?... Aynı hızla devam... Birinci yılımızı kutlamak ve bir arada olmak adına İstanbul'da bir buluşma gerçekleştirdik bu ay içinde. İzmir'den sevgili Onur ve İstanbul'dan sevgili Nuray katılamadılar ama altı kişilk çoğunluğu sağlamıştık.

Gökyüzü Gönüllüleri ( Sol arkadan-öne Zeynep, Ozan ve Emre; sağ arkadan öne ben, Semih ve Ali)

2010 yılının ilk etkinliği geçen günler burda da paylaştığım Çekmeköy Fotoğraf Sergisi'ydi.. Gökyüzü Gönüllüleri olarak bu gidişle Çekmeköy'de bir şube açmayı planlıyoruz, çünkü bu sanırım Çekmeköy'deki beşinci etkinliğimiz... Ama tüm bunlar Çekmeköy'deki eşi benzeri olmayan Çekmeköy Gönüllüleri Derneğinin samimiyeti ve çabasının ürünü.

Bütün bunların üstüne birinci yılımıza daha da büyük bir anlam katan ve dün elimize geçen bir sertifika... Yapılan bir çalışmanın belgelenmesi, kanıtlanması gibi şeyler pek beni çeken şeylerden değil fakat herhangi bir çabamız olmadan bize gönderilmiş olması hafifletici bir sebep :) 2009 Dünya Astronomi Yılı köşetaşı projelerinden biri olan "Çocuklar için Evren Farkındalığı" (UNAWE) projesiyle kendi sözleriyle :

...olanakları kısıtlı olan çocukların dünya çapında düzenlemelerle evrenin güzelliği ve derinliğiylele tanıştırılması planlanıyor...
Bizim çalışmalarımızdan haberdar olan proje koordinasyonu bize bir sertifika göndermişler:

Uluslararası Astronomi Birliği'nin başkan yardıcısı Prof. Dr. George K. Miley'in de imzası bulunan sertifika Türkiye'deki Evren Farkındalığı programına destek verip çocuklara ve gençlere ilham verip eğitimlerine katkı sağladığımız için veriliyor... Uygun gördükleri için de bize de teşekkür etmek kalıyor... Sanırım artık sertifikamız da var sorduklarında göstermek için :)

Yaptığımız çalışmalar artık yavaş yavaş tanınıyor, takdir ediliyor hatta birçok yerden talep de ediliyor... Fakat bizim için yaptığımız işin anlamını bunlar tanımlamıyor.. Gökyüzü bizim her açık gece kafamızı kaldırıp hayret, merak ve hayranlıkla izlediğimiz bir yer, tek yapmak istediğimiz bu duyguları, hala hissedebilen insanlarla paylaşabilmek...Hem de hiçbir kuruma, kişiye ya da sponsora bağlı kalmadan... İşte bütün meselemiz bu... Gökyüzünüz her zaman açık olsun...

1 yorum:

Ümit Fuat Özyar dedi ki...

Daha nice güzel etkinliklere ve güzel günlere. Ülkemizde birgün bilim hakettiği yerde olacağı ümidini taşıyorum. Çabalarınız Gökbilim'e yönelik elbette. NBir hocamızın dediği çok doğru: "Astronomi bilimin arka bahçesidir. Bilimi, Gökbilimi kullanarak yayabilir ve sevdirebiliriz."

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki