Geçen yıldan beri Satürn'ün halka düzlemi bizim görüş düzlemimizle neredeyse çakıştığından ( aradaki açı neredeyse 3 derece) gezegenin halkalarını geniş açıklıkla göremiyoruz. Halkalar gezegenin üzerinde sanki bir çizgi çizilmiş gibi görünüyorlar. Bu durum hala çok fazla değişmiş değil, ayın sonuna kadar da bu şekilde devam edecek. Fakat küçük bir teleskop (örneğin TAD'ın mercekli teleskopları) veya büyük bir dürbün ile gezegenin görüntüsü izleyeni etkilemeye yetecektir.
Geçen yıl karşı konuma yakın zamanlarda çekilen bu görüntüde halka düzlemi yavaş yavaş görüş açımızla çakışmaya başlıyordu. Artık halkalar ile gezegen arasındaki açıklığı fark etmek neredeyse imkansız. (Kaynak : Bulutsu.org)
Satürn karşı konumda olduğundan Güneş'in batışıyla doğu ufkundan Başak takımyıldızı yıldızlarının içinde doğuyor ve bütün gece gökyüzünde kalıyor. Saatler ilerledikçe yükselerek Güney'e doğru yol alıyor. Saturn gece 23:00 civarı gözlem için ideal yükseliğe ulaşıyor. Gezegeni bulmak için güney doğu yönünde Çoban takım yıldızından Arcturus'u, Başak'tan da Spica'yı parlaklıklarıyla kolaylıkla bulup üçgeni Satürn ile tamamlamanız gerekiyor. Aşağıdaki haritadan da yararlanabilirsiniz. Gözlem saatinize ve bulunduğunuz konuma göre Satürn'ün yerini öğrenmek için aşağıdaki görüntüyü aldığım Stellarium'u da kullanabilirsiniz (hem de Türkçe!).
D (Doğu) ve B (Batı) ile gösterilmiş yönlerden yararlanarak İstanbul'da gece saat 23:00'de Satürn'ün konumu kırmızı ok ile işaretlenmiş (Görüntü Stellarium ile alınmıştır)
Bol yıldızlı bir açık gökyüzü dileklerimle...
0 yorum:
Yorum Gönder