Enceladus, Titan ve Halkalar Telif Hakkı :NASA / JPL / SSI / Unmannedspaceflight.com'dan Asto0 tarafından işlenmiştir
İlk bakışta görüntüdeki cisimleri ayırt edip fotoğrafın büyüsünü yakalamak oldukça zor, biraz açıklama gerekiyor. Fotoğrafta belirgin üç şey var : Enceladus ve yüzeyindeki su buharı fışkırmaları, Satürn'ün F halkası ve Titan...
Fotoğrafın en üst kısmındaki karanlık bölge Enceladus'un Güney Kutbu. Satürn'ün bu sıradışı uydusununun yüzeyi altında yüksek basıçlı su rezervleri kendisine yol açarak yüzeyden su buharı ve buzlar şeklinde fışkırıyor. Fotoğrafta da bu fışkırmaların üç tanesi parlak bir şekilde görülüyor. Cassini tam bu açıdan, 14 000 km öteden Enceladus'u görüntülerken yönelimi nedeniyle araya Satürn'ün F halkası giriyor. Halka düzlemi Cassini'nin bakış açısıyla neredeyse paralel, bu nedenle halka ince bir bant halinde görülüyor. Halkaların arasındaki boşluklarda kendisine yer bulmuş Titan ise arka planda görüntünün en belirgin kısmını oluşturuyor.
Şunu da eklemek gerek ki üstteki görüntü sadece bir fotoğraftan değil Enceladus'un yüzeyindeki fışkırmaların olduğu bir görüntü ile halka ve Satürn'ün de dahil olduğu farklı bir görüntünün birleştirilmesiyle elde edilmiş. Buna rağmen şu anda Satürn'ün etrafında dolanan Cassini'nin gözüyle bu bölgeye baksaydık buna benzer birşeyler görebilirdik.
200. yazımı böylece yazmış oldum, daha nice yazılara diyelim! :)
0 yorum:
Yorum Gönder