İstanbul Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü araştırma görevlileri ve hocaları tarafından dört yıldır düzenlenen “İTÜ Fizik Haftası”nın sekizincisi önümüzdeki hafta pazartesi başlıyor. İki senedir katıldığım bu etkinlikte bir hafta boyunca teorik fizikten uygulamalı fiziğe birçok farklı alanda dersler, öğrenci sunumları gerçekleştiriliyor.. Derslerin büyük çoğunluğunu araştırma görevlileri ve doktora öğrencileri verdiğinden katılımcı-ders veren arasındaki diyalog çok daha kolay kurulabiliyor ve her haliyle samimi bir ortam oluşuyor.. Derslerin seviyelerini “oldukça iyi seviye lisans” olarak tanımlayabilirim fakat amaç özellikle lisans öğrencilerine yönelik bir program yapmak olduğundan her seviyeden fizikçi adayının(ve fizikle ilgilenen herkesin) katılımına açık.. Etkinlik detayları ve programı 8. İTÜ Fizik Haftası internet sitesinde..
Son iki fizik haftasında olduğu gibi bu dönemki programda benim de bir saatlik bir konuşmam olacak.. Bir süredir üzerinde uğraştığım bir konuyu, Aktif Galaksi Çekirdekleri’ni kısaca tanıtıp merkezlerindeki ‘Süper Kütleli Karadeliklerin” karakteristik özellikleri hakkında bir sunuş vereceğim.. Sunumun detayları ve özeti aşağıda; meraklısına duyurulur..
Aktif Galaksi Çekirdekleri ve Süper-Kütleli Karadelikler
Konuşmada, normal galaksilerden farklı olarak aktif bir “süper kütleli karadeliğe” sahip aktif galaksilerin gözlemsel tarihinden başlayarak, tayflarındaki tipik özelliklerden bahsedilip merkezdeki “aktif galaksi çekirdeği”(active galactic nuclei-AGN) yapısı tanıtılacak; ardından AGN tipleri sıralanarak hepsinin temel ortak özellikleri üzerinden karakteristik büyüklük, kütle ve parlaklık özellikleri incelenecektir. Konuşmanın sonunda, AGN’lerin alt sınıflarından biri olan ‘blazar’lara kısaca değinilip, Fermi Gama-Işını Teleskobu verileri ile yapılan ‘parlaklık değişimi analizi’nden bahsedilecektir.
0 yorum:
Yorum Gönder