Açılış konuşmasını Mimar Sinan Ünv. Fizik Bölümü'nden Doç. Dr. Afif Sıddıki veriyor olacak. Pazartesi öğleden sonra ve salı sabah olmak üzere iki oturumluk 'Klasik Fizikte Faz Uzayı' başlıklı benim de bir katkım olacak. Konuşmamın özeti aşağıda:
Fiziksel bir sistemi karakterize etmek için kullanılan parametreleri, koordinatları veya durum değişkenlerini geometrik olarak incelemek adına faz uzayına yerleştiririz. Ardından genellikle çok-boyutlu bir yapıya sahip bu uzay üzerinde çalışarak sistemin davranışını (örneğin klasik bir sistemin yörüngesini) anlamaya çalışırız. Bu konuşmada öncelikle fizikte temel dersler almaya başladığımızdan itibaren karşımıza çıkan faz uzay kavramını tanımlayıp, tarihsel kökenlerine kısa bir giriş yapacağız. Ardından klasik mekanikten temel birkaç problemi faz uzayı üzerinde tanımlayıp, klasik faz uzayının geometrisine giriş yapacağız. Bu noktada ilk inceleyeceğimiz başlık Liouville’in ünlü faz uzayında yörünge boyunca korunan yoğunluk fonksiyonu kavramı olacak. Burada Hamiltonyen sistemlerin genel tanımını verip, sistemin faz uzayındaki hareketini bir akış olarak göstereceğiz. İkinci olarak da Poincaré’nin sonlu bir faz uzayına sahip sistemler için ifade ettiği Recurrance (tekrarlama) Teoremini faz uzayındaki hareketi istatistiksel olarak inceleyerek kanıtlamaya çalışacağız.
Kaynaklar:
Introduction to Modern Dynamics - David D. Nolte - Oxford Unv. Press (2014)
Tangled Tale of Phase Space - David D. Nolte - Physics Today - Nisan 2010
NPTEL Physical Applications of Stochastic Processes Youtube Video (Lecture 28-29 “Statistical Aspects of Deterministic Dynamics”)
Kişisel olarak etkinliğe dördüncü Fizik Haftası'ndan beri katılarak okuldaki fizik derslerimin yanında konunun doğrudan içinde olan öğrencilerden, çoğu zaman deneme-yanılma ile öğrenilen birçok deneyim ve bilgi edinme fırsatı bulup hala devam eden birçok güzel arkadaşlıklar edinme fırsatım oldu. Etkinliğin en büyük handikabı belki de herkesin sunumlar sırasında kafasına takılan noktayı çekinmeden dilediği kadar sorup, tartışıp tipik seminerlerdeki gibi 'anlıyormuş gibi' yapmak zorunda kalmaması... İlk Fizik Haftalarını düzenleyen dostların doktora çalışmaları artık yavaş yavaş tamamlanıp, etkinliğin organizasyon ve içeriğini bizlere devrettiğinden beri içinde bulunmaktan müthiş keyif ve tatmin aldığım bir etkinlik olduğunu söyleyebilirim. Farklı farklı konularda seviyesi oldukça iyi dersler dinlemek isterseniz önümüzdeki hafta sizleri İTÜ'ye bekleriz. Etkinlik herkese açık olup, internet sitesi üzerindeki kayıt formunu doldurmanız yeterlidir.
Detaylı program ve tüm konuşma özetlerine 13. Fizik Haftası internet sitesinden erişebilirsiniz: http://fizikhaftasi.itu.edu.tr/
0 yorum:
Yorum Gönder